Feilmelding
Warning: Attempt to read property "value" on null in amnesty_preprocess_html() (line 67 of themes/custom/amnesty/amnesty.theme).
amnesty_preprocess_html() call_user_func_array() (Line: 261) Drupal\Core\Theme\ThemeManager->render() (Line: 491) Drupal\Core\Render\Renderer->doRender() (Line: 248) Drupal\Core\Render\Renderer->render() (Line: 158) Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->Drupal\Core\Render\MainContent\{closure}() (Line: 638) Drupal\Core\Render\Renderer->executeInRenderContext() (Line: 153) Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->renderResponse() (Line: 90) Drupal\Core\EventSubscriber\MainContentViewSubscriber->onViewRenderArray() call_user_func() (Line: 111) Drupal\Component\EventDispatcher\ContainerAwareEventDispatcher->dispatch() (Line: 186) Symfony\Component\HttpKernel\HttpKernel->handleRaw() (Line: 76) Symfony\Component\HttpKernel\HttpKernel->handle() (Line: 53) Drupal\Core\StackMiddleware\Session->handle() (Line: 48) Drupal\Core\StackMiddleware\KernelPreHandle->handle() (Line: 28) Drupal\Core\StackMiddleware\ContentLength->handle() (Line: 53) Asm89\Stack\Cors->handle() (Line: 50) Drupal\ban\BanMiddleware->handle() (Line: 48) Drupal\Core\StackMiddleware\ReverseProxyMiddleware->handle() (Line: 51) Drupal\Core\StackMiddleware\NegotiationMiddleware->handle() (Line: 36) Drupal\Core\StackMiddleware\AjaxPageState->handle() (Line: 51) Drupal\Core\StackMiddleware\StackedHttpKernel->handle() (Line: 741) Drupal\Core\DrupalKernel->handle() (Line: 19)
TV-aksjonen: Overlevde tortur i Iran
Ali Saki var ung, engasjert og aktiv i en sosialistisk organisasjon, og han brant spesielt for arbeidet mot diskriminering av kvinner.
- Jeg hadde klare meninger om diskriminering og likestilling i det iranske samfunnet. Hvis folk jeg kjente følte at de ble diskriminert, kom de ofte til meg og fortalte om det i håp om at jeg kunne hjelpe dem, sier Saki.
Han og organisasjonen han var medlem av tok også et tydelig standpunkt mot krigen mellom Iran og Irak på 1980-tallet, noe regimet likte dårlig. Den daværende åndelige lederen, Ayatolla Khomeini var veldig opptatt av at hele befolkningen skulle stille seg bak ham.
Da sosialistene lanserte sitt standpunkt, ble Ayatollaen rasende og beordret at alle som var uenige med ham skulle bli arrestert og hengt.
Arrestasjonen kom likevel brått på Ali. En morgen han var alene hjemme med datteren på 15 måneder, stod plutselig revolusjonsgarden på døra.
- Jeg kunne ikke rømme, jeg hadde det lille barnet mitt hjemme mens min gravide kone var på jobb. Min mor og mine søsken bodde i etasjen under og jeg hadde mistet min far ett år tidligere. Jeg hadde ansvar for hele familien. Jeg måtte vinke farvel til min datter, uten å vite hvor jeg skulle, forteller Ali.
I fengsel ble Ali og lillebroren på 18 lagt i håndjern og fikk bind for øynene. Torturmarerittet startet umiddelbar. Politimennene truet med at de skulle henrette dem på stedet.
Fengslet uten dom
Først etter tre år fikk han endelig en dom. Den dagen ble han glad, det ble en slags stabilisering av situasjonen, han visste at de ikke kom til å henrette ham med en gang.
Flere runder med tortur
Da han hadde sittet fengslet i fire år, ble han tatt inn til nye avhør. Nye mennesker hadde blitt arrestert og avhørerne var ute etter flere navn og opplysninger fra de som allerede var arrestert.
- Det var ikke lett, man blir veldig svekket både fysisk og psykisk av å sitte i isolasjon. Vi visste ikke hvem som hadde blitt arrestert og hvem som hadde sagt hva. Vi hadde ingen informasjon utenfra etter lang tid i Evin-fengselet og flere måneder med isolasjon.
Han forteller at torturistene lo av ham da han skrek, han måtte virkelig samle krefter og fokusere på hva han sto for, for ikke å knekke. Ali forteller til NRK at han alltid bar med seg et halvt barberblad, slik at han kunne ta sitt eget liv hvis han holdt på å avsløre noen.
- Man blir aldri vant til tortur, det er alltid smertefullt og ydmykende. Man klarer ikke la være å skrike, så jeg sa til meg selv: Ali, skrik, men ikke snakk, bare hold ut.
Han ble slått, fikk elektriske støt og hengt opp etter armene i forsøk på å få ham til å avsløre flere navn.
Se Ali Saki fortelle om torturen i det beryktede Evin-fengselet på NRK.no.
Broderi i vakre farger
Det var ikke mye han fikk ha med seg i isolasjon, men han hadde med seg et fargerikt håndkle. En dag ble han sittende å se på dette håndkleet, det hadde så vakre, gode farger. Han ville bruke dem til noe.
- I isolasjon ser man ikke så mye farger, alt skjer inne i hodet.
Det første Ali tenkte på var at han skulle brodere blomster med disse fargene. Han hadde aldri brodert selv, men hadde sett mange fine broderier tidligere. Tilfeldigvis hadde han en synål, og det første broderiet broderte han på en av T-skjortene han hadde på cella.
Etter en tid ble han flyttet til et nytt fengsel med bedre muligheter for besøk, og han ba fangevokterne om å smugle inn litt broderitråd til ham i fine farger.
Med veiledning av en medfange som var kunstner, broderte Ali motivet som skal auksjoneres bort til inntekt for TV-aksjonen. Motivet som auksjoneres bort er en blomsterpotte med fargerike stemorsblomster. Hver blomst symboliserer en av Ali Sakis kamerater som sto opp mot urett i Iran og måtte bøte med livet.
Da Ali endelig slapp fri sluttet han å brodere. Det brakte frem altfor mange vonde minner om tortur.
- Jeg gleder meg veldig mye over at jeg nå har mulighet til å gi en gave til Amnesty International. Jeg vet at organisasjonens arbeid nytter og at de når frem til mennesker som sitter i mørke kroker.
TV-AKSJONEN - STÅ OPP MOT URETT!
- TV-aksjonen NRK arrangeres søndag 21. oktober og er tildelt verdens største menneskerettighetsorganisasjon, Amnesty International.
- Verv deg som bøssebærer på 02025 eller på www.blimed.no.
- Pengene skal blant annet brukes til å etterforske overgrep, undervise i menneskerettigheter, fremme rettighetene til kvinner og minoriteter og jobbe for å få løslatt ulovlig fengslede i en rekke land.
- TV-aksjonen NRK er verdens største innsamlingsaksjon med 7000 frivillige og 100 000 bøssebærere.
- Aksjonen til Norsk Folkehjelp i fjor samlet inn 219 millioner kroner.