Torturert til døde i Syria

En ny Amnesty-rapport avdekker at minst 88 mennesker er omkommet etter massearrestasjoner i Syria i løpet av de siste fem månedene med brutal undertrykkelse av demonstrasjoner. Men fra FNs Sikkerhetsråd er det stille.
Publisert: 31. aug 2011, kl. 01:00 | Sist oppdatert: 20. Feb 2018, kl. 15:36
Antallet døde er en alvorlig økning, ettersom Amnesty tidligere har dokumentert rundt fem dødsfall i arrest i året i Syria.

- Disse dødsfallene i fengslene har nå nådd helt nye dimensjoner og ser ut til å være en forlengelse av den mangelen på respekt for menneskeliv som ellers er å se i gatene i Syria disse dagene, sier Neil Sammonds, Amnestys etterforsker som ikke har kunne komme inn i landet, men daglig har kontakt med aktivister, pårørende og andre sikre kilder inne i Syria.

- Fortellingene om tortur som vi mottar er grusomme. Mye tyder på at syriske myndigheter systematisk forfølger folket sitt i en skala som tilsier at det foregår forbrytelser mot menneskeheten, fortsetter han.

Grusom død
Ofrene i denne rapporten har alle blitt tatt i massearrestasjoner i forbindelse med demonstrasjonene som startet i mars i år. Det er menn og ti gutter, noen helt ned i 13 årsalderen. I minst 52 av tilfellene finnes det bevis for at det var tortur eller annen grov mishandling som førte til at de døde eller at dette var en medvirkende årsak.

Amnesty har fått tilsendt bildemateriale og videoklipp tatt av slektninger og aktivister og hatt deler av bevismateriale gjennomgått av rettsmedisinere. Skadene på kroppene til de omkomne viser at de har vært utsatt for grufull behandling, blant annet slag, brennmerker, elektriske støt og pisking. I to tilfeller har Amnesty mottatt bevis på at kjønnsorganer er kuttet av.

De fleste dødsfallene i rapporten er forekommet i områdene Homs og Dera'a, der de største demonstrasjonene har funnet sted. Men dødsfall i arrest har også forekommet i Damaskus, Rif Damasq, Idlib, Hama og Aleppo.

Ingen handlekraft i FN
Amnesty International har flere ganger bedt FNs Sikkerhetsråd om å henvise situasjonen i Syria til Den internasjonale straffedomstolen (ICC) og innføre en våpenembargo mot Syria. I tillegg mener Amnesty at Sikkerhetsrådet må fryse midlene til presidenten og andre tjenestemenn som kan ha gjort seg skyldige i forbrytelser mot menneskeheten.

- Responsen fra Sikkerhetsrådet har vært helst utilstrekkelig hittil, men det er fortsatt ikke for sent å ta grep og sikre en juridisk bindende resolusjon, sier John Peder Egenæs i Amnesty International i Norge.

Amnesty har samlet med enn 1800 navn på mennesker som er rapportert døde siden demonstrasjonene for å reform i Syria begynte i mars. I tillegg har tusenvis blitt arrestert. Fortsatt holdes mange på ukjent sted og risikerer tortur og død.




Aksjonér:
Krev at Sikkerhetsrådsmedlemmene Brasil, Sør-Afrika og India, som har blokkert sikkerhetsrådsresolusjonen, tar grep for å stanse blodbadet i Syria.
Følg lenken til siden eyesonsyria.org, se oversikt over overgrepene på interaktive kart og aksjonér.

Last ned og les hele rapporten
Death in custody: Deaths in custody amid popular protest in Syria

Les den sterke historien om en syriske student som studerer i Norge, men dro hjem til Syria tidligere i år. Hun fikk erfare at sitt folks frihetskamp er en kostbar affære. Ofrer livet for Syrias fremtid

Les også Amnestys krav:
- Sikkerhetsrådet må på banen! 02.08.11