Feilmelding
Warning: Attempt to read property "value" on null in amnesty_preprocess_html() (line 67 of themes/custom/amnesty/amnesty.theme).
amnesty_preprocess_html() call_user_func_array() (Line: 261) Drupal\Core\Theme\ThemeManager->render() (Line: 491) Drupal\Core\Render\Renderer->doRender() (Line: 248) Drupal\Core\Render\Renderer->render() (Line: 158) Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->Drupal\Core\Render\MainContent\{closure}() (Line: 638) Drupal\Core\Render\Renderer->executeInRenderContext() (Line: 153) Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->renderResponse() (Line: 90) Drupal\Core\EventSubscriber\MainContentViewSubscriber->onViewRenderArray() call_user_func() (Line: 111) Drupal\Component\EventDispatcher\ContainerAwareEventDispatcher->dispatch() (Line: 186) Symfony\Component\HttpKernel\HttpKernel->handleRaw() (Line: 76) Symfony\Component\HttpKernel\HttpKernel->handle() (Line: 53) Drupal\Core\StackMiddleware\Session->handle() (Line: 48) Drupal\Core\StackMiddleware\KernelPreHandle->handle() (Line: 28) Drupal\Core\StackMiddleware\ContentLength->handle() (Line: 53) Asm89\Stack\Cors->handle() (Line: 50) Drupal\ban\BanMiddleware->handle() (Line: 48) Drupal\Core\StackMiddleware\ReverseProxyMiddleware->handle() (Line: 51) Drupal\Core\StackMiddleware\NegotiationMiddleware->handle() (Line: 36) Drupal\Core\StackMiddleware\AjaxPageState->handle() (Line: 51) Drupal\Core\StackMiddleware\StackedHttpKernel->handle() (Line: 741) Drupal\Core\DrupalKernel->handle() (Line: 19)
Tibetanske flyktningbarn skutt og drept av kinesiske soldater
Tekst av Marianne Hovdan, Foto av Pavle Kozjek, slovensk fjellklatrer
I slutten av september 2006 befant norske Jan Arve Andersen seg høyt oppe i de tibetanske fjellene. Han var del av en større gruppe fjellklatrere fra flere ulike land som var der for å leve ut sine drømmer om å bestige høye, vakre fjell.
Dette ble en klatretur de aldri vil glemme, men av helt andre årsaker enn selve klatringen. For mens de selv oppfylte sine personlige drømmer var de vitne til at andres regelrett ble skutt i filler.
Vitner til mord
Tidlig på morgenen 30.september 2006 er en gruppe tibetanske flyktninger på vei mot grensen til Nepal. Gruppen består av 75 personer, blant dem flere kvinner og barn ned i 5-6 års alderen. De er, som så mange tibetanere før dem, på vei til sin åndelige leder Dalai Lama via Nepal til India.
Flyktningfølget er ikke mer enn rundt en kilometer unna basecampen Cho Oyu som ligger på 5700 meters høyde i Tibet. I basecampen befinner Jan Arve Andersen og de andre fjellklatrerne seg. Flere av dem sitter inne i teltene sine og spiser frokost når de plutselig hører skudd.
- Da vi kommer ut av teltene ser vi en større gruppe mennesker på breen opp mot Nangpa La-passet. Forferdet ser vi at de blir beskutt på ganske nært hold av kinesiske soldater som står på moreneryggen mellom oss og breen, forteller Andersen.
- En person blir truffet, faller om, reiser seg for å gå videre, blir skutt igjen for så å bli liggende død på breen. Resten av gruppen haster videre opp i passet og over grensen til Nepal.
17-årig nonne skutt og drept
Kort tid etter skyteepisoden blir basecampen Andersen befinner seg i invadert av bevæpnede kinesiske militære. Han forteller at soldatene tar klatrernes kikkert, setter seg på deres stoler og oppfører seg arrogant og provoserende.
- Litt senere føres ti-tolv barn ut av leiren av militæret. De var sannsynligvis blitt etterlatt av foreldrene da de ble forfulgt og beskutt av kineserne.
Amnesty har informasjon om at minst ni barn og en voksen mann ble anholdt av de kinesiske soldatene og ført bort. Personen Andersen så bli skutt og drept er identifisert, av den ikke-statlige organisasjonen International Campaign for Tibet (ICT), som den 17-årige nonnen Kelsang Namtso.
Etter skyteepisoden blir liket til Namtso liggende på breen. Dagen etter returnerer kinesiske militære og politifolk til åstedet. De forsøker å grave ned liket i isen, men har ikke godt nok utstyr med seg og gir til slutt opp. Først rundt tre dager senere blir Namtsos lik fjernet, forteller Andersen. Da kommer to tibetanere med en yak-okse og frakter liket bort.
Av de 75 tibetanerne som 30. september var på vei til India var kun 43 nådd frem til India i slutten av oktober. I tillegg til Namtso antas det at en 13 år gammel gutt ble drept, men opplysninger som har kommet frem i samtaler ICT har gjort med tibetanerne gjør at man frykter at så mange som seks personer ble drept i angrepet. 20 av personene i følget er savnet, mens ni barn og en voksen mann er anholdt av kinesiske myndigheter.
Norge ber Kina forklare seg
Kinesiske myndigheter har uttalt, etter henvendelser fra blant annet det norske utenriksdepartementet, at hendelsen var et resultat av at grensepolitiet måtte handle i selvforsvar i møte med profesjonelle menneskesmuglere. Andersen mener dette slett ikke var tilfellet
- Dette så vi absolutt ingenting av. Det var bare kineserne som skjøt, sier han og forteller videre at den 17 år gamle nonnen som døde ikke bare var ubevæpnet, men også ble skutt i ryggen.
Utenriksminister Jonas Gahr Støre uttrykker bekymring ovenfor situasjonen for menneskerettighetene i Kina, og situasjonen i Tibet. Norske myndigheter har beklaget denne hendelsen overfor kinesiske myndigheter og bedt om en forklaring på hvorfor en tibetansk nonne ble skutt. De har også bedt om mer informasjon om situasjonen for de arresterte tibetanere. Også andre land har reagert på hendelsen, blant annet har EU oppfordret Kina til å iverksette en større etterforskning av saken.
Hendelsen har vekket sterke internasjonale reaksjoner og i Norge ble det holdt en minnemarkering foran Stortinget den 23.oktober.
Hendelsen ikke enestående
Chungdak Koren i Den norske Tibet-komité opplyser om at denne hendelsen dessverre ikke er enestående.Det som er enestående denne gangen er at hendelsen er dokumentert gjennom øyenvitneskildringer og video-opptak.
Den rumenske TV-kanalen Pro TV har lagt ut deler av videoopptaket som ble gjort av hendelsen på nettet. En stemme på opptaket kommenterer «de skyter dem som hunder».
Ifølge ICT flykter mellom 2000 og 3000 tibetanere fra Kina, via Nepal, til India hvert år. Det er mistanke om at firmaer som driver med klatreekspedisjoner i området også tidligere har vært vitne til tilfeller av skudd mot flyktninger som forsøker å nå grensen. Men av redsel for å bli nektet adgang til fjellene - og dermed miste inntekter eller gå konkurs - ikke har sagt noe.
Den norske Tibet-komitéen sier at reaksjoner fra verdenssamfunnet kan bidra til å styrke menneskerettighetene for den tibetanske befolkningen.
Marianne Hovdan er frilansjournalist
Publisert i AmnestyMagasinet 2007/1