- Greenpeace-aktivistene er ikke pirater

Amnesty krever at russiske myndigheter trekker pirat-siktelsene og løslater Greenpeace-aktivistene fra skipet Arctic Sunrise.
Publisert: 25. sep 2013, kl. 12:56 | Sist oppdatert: 8. nov 2013, kl. 11:31
- Pirat-siktelsen mot 30 Greenpeace-aktivister fra Arctic Sunrise er absurd, undergraver rettsstaten og må frafalles umiddelbart, sier John Dalhuisen, leder av Amnestys Europa- og Sentral-Asia-program.
Siktelsen om piratvirksomhet har en strafferamme på 15 år.
Amnesty mener det overhode ikke finnes grunnlag for å tiltale Greenpeace-skipet Arctic Sunrise for piratvirksomhet.
-Ubevæpnete Greenpeace-aktivister er ikke pirater. Piratvirksomhet i denne sammenheng har ikke grunnlag verken etter loven eller i virkeligheten, og det er svært kritikkverdig å anvende en så alvorlig tiltale på en så lemfeldig måte, fortsetter Dalhuisen.

Reaksjonen mot aktivistene føyer seg inn i strukturell knebling av all protest mot regimet i Russland.
- Det er tydelig at russiske myndigheter ønsker å sette et eksempel i denne saken og avskrekke andre aktivister fra lignende protester. Denne type innskrenking av ytringsfriheten ser vi i stor skala i Russland nå, sier Dalhuisen.
Overdreven maktbruk
Torsdag i forrige uke bordet russiske sikkerhetsstyrker Greenpeace-skipet Arctic Sunrise, og 30 Greenpeace-aktivister ble internert. De sitter nå i russisk varetekt.
Ifølge aktivistene var sikkerhetsstyrkene væpnet med geværer og avfyrte skudd i luften og i vannet. De var også utstyrt med kniver som de kuttet i stykker oppblåsbare båter med. Med gevær i hånden samlet de mannskapet og smadret radiokommunikasjonsrommet.
- Greenpeace-aktivistene må løslates mot en rimelig kausjon og alle troverdige påstander om overdreven bruk av vold under interneringen av dem må granskes, sier John Dalhuisen, leder av Amnestys Europa- og Sentral-Asia-program.
Ikke-voldelig protest
Aktivistene var i området for å protestere mot drilling i nærheten av Prirazlomnaya, en plattform i Pechorasjøen i nærheten av øygruppen Novaya Zemlja utenfor nordkysten av Russland.
- Skipet var i internasjonalt farvann og vi har ikke risikert verken liv, helse eller miljø. Det gjorde imidlertid russiske myndigheter med den aggressive måten de bordet skipet på, sier Truls Gulowsen, leder i Greenpeace i Norge.
Greenpeace avventer nå flere siktelser fra russiske påtalemyndigheter.
- Nå ønsker vi bare å få aktivistene hjem og skipet ut, og så vil vi stille opp i en eventuell rettssak når den tid kommer, sier han.
Gulowsen bekrefter at aktivistene har fått tilgang på egne bistandsadvokater under forhør av fem av aktivistene.

Amnesty krever også at en eventuell rettssak vil følge internasjonale prinsipper for en rettferdig rettsprosess og at de tiltalte må få fri adgang til forsvarsadvokater.



Oppdatering 23.10.2013
Russland har droppet piratsiktelsen mot Greenpeace-aktivistene. Men der risikerer fortsatt flere års fengsel, i følge BBC.

Aksjon for å løslate aktivistene
Greenpeace har satt i gang en aksjon for å løslate de 30 aktivistene.
Markering foran Stortinget
Greenpeace holder støttemarkering foran på Eidsvolls plass lørdag 5. oktober kl 18.00 for de 30 aktivistene.
Piratvirksomhet og internasjonal rett
Internasjonal rett definerer piratvirksomhet som ulovlige handlinger som innbefatter vold, fengsling eller plyndring for å oppnå privat vinning. Russlands straffelov har en lignende definisjon og omfatter kapring av skip, samt anvendelse av eller trussel om anvendelse av vold. I Russland kan piratvirksomhet straffes med fra fem til femten års fengsel.


Les mer på amnesty.no