Gjør noe! En aktivists betraktninger

Norske skattepenger pumpes inn i Shell, et selskap som ødelegger livsgrunnlaget til fattige bønder i Nigeria. Opprørt? Du kan gjøre noe!
Publisert: 14. Apr 2012, kl. 15:09 | Sist oppdatert: 16. Apr 2012, kl. 16:09
- Det norske oljefondet har investert i Shell. Vi krever en undersøkelse av hvorvidt oljefondets etiske retningslinjer blir fulgt, sier Pia Blindheim Lund (23), praktikant i Amnesty.

Norske penger oljesøler i Nigeria
I høst aksjonerte Amnesty mot oljesølet i Nigeria som Shell har stått for i mer enn 50 år, og som fortsatt pågår. Shell hevder det står kriminelle gjenger bak utslippene, og sier gjengene ødelegger rørene.
- Vi tror ikke Shell gjør alt de kan for å rydde opp. De har uansett et ansvar for det de produserer, sier Pia.
- Dessuten er det ille at alle nordmenn er med på å finansierer andres lidelse i Niger-deltaet. Det er ekkelt å tenke på at mine skattepenger går til oljesøl. Oljefondet må revurdere hva de investerer i når de pumper penger inn i Shell!
Engasjement smitter
Pia er en av flere praktikanter i Amnesty. De utarbeider kampanjer og utfører aksjoner.
- Det aller morsomste med å være med på disse aksjonene er å smitte folk med engasjement, da blir man faktisk enda mer engasjert selv, mener Pia.
Aktivistene bruker også nettet til å informere demonstranter i ulike land om at de også har støttespillere andre steder.

- Den 11. februar gjenskapte vi Tahrirplassen. Folk fikk ta bilde av seg selv og skrive navnet sitt på arabisk under. Etterpå postet vi det på twitter og facebook. Det er klart det er fint for aktivistene i Egypt se at nordmenn bryr seg, sier hun.
Denne gangen er målet å gi håp til nigerianske aktivister som jobber for å rydde opp i miljø-ødeleggelsene.
FN fordømmer- Shell forsømmer
I fjor kom FN med knallhard kritikk av Shells miljø-ødeleggelser i Nigerdeltaet i rappporten "Environmental assessment of Ogoniland".
Her kan du skrive under på oljesøl-kampanjen "Norges skitne penger, andres lidelse".
Litt nytter
Pia mener at det skal lite til å gjøre en forskjell, og at man selv kan velge hvor mye tid man vil legge i det.

- Vi sitter i Norge og er ganske beskytta, men det betyr ikke at man bare kan sitte og se på hva som foregår. Det krever så lite, og det nytter å engasjere seg. Selv jobber jeg her to ganger i uka, men det blir lett til at jeg jobber litt hjemme også, sier hun.
Egentlig var det tilfeldig at Pia begynte som praktikant i Amnesty. Men på den lille tiden hun har vært i Amnesty, har hun blitt mer og mer engasjert. Aktivistene jobber både med skoler, politikere og står på stands for å informere mannen i gata.

- For ikke lenge siden holdt vi et foredrag på en konfirmasjonsleir på Kongsvinger. Konfirmantene ble veldig forferda da vi fortalte om den egyptiske bloggeren Maikel Nabil Sanad som ble dømt til to år i fengsel å blogge! Blogging er jo helt dagligdags for dem, sier Pia.
Oppturer
Hun tror at jo mer opplyste folk blir, jo vanskeligere blir det å ikke bry seg. Og det mest motiverende er når aksjoner gir resultater, slik som med Nabil Sanad.
- Han ble løslatt etter mye press, blant annet fra oss!
Og noen nedturer
Det er ikke alle aksjoner Amnesty får igjennom. Det fører til noe trykket stemning på kontoret, sier Pia.

- Da amerikanske Troy Davis likevel ble dømt til døden, etter at det en stund så ut til at avgjørelsen lå på vippen, var det litt tung stemning her, forteller Pia.
Mange hadde nemlig investert mye tid og energi i å få annullert dødsdommen.

- Aktivistene campet utenfor den amerikanske ambassaden 24 timer i døgnet. Uansett så nytter det vi gjør. Det er kanskje små skritt, og vi får ikke alltid gjennomslag, men vi tar i hvert fall tatt et standpunkt, sier hun.
Ta et standpunkt - og start din egen Amnesty-gruppe!
De fleste aksjoner foregår som foredrag, stunts eller signeringsaksjoner, sistnevnte går oftest via internett. Pia sier at det beste er hvis folk møter opp selv, men det er også mulig å signere kampanjene på nettet.

- Etter vi har holdt foredrag, hender det ofte at folk kommer til oss og vil starte sin egen Amnesty-gruppe, og jobbe for noe som er viktig for dem. Det er alltid veldig hyggelig. Da ser du igjen hvor mye engasjementet ditt nytter, sier hun.


FAKTA:
  • Amnesty har verdens største aksjonsnettverk.
  • Gjennom både underskriftkampanjer og aksjoner mobiliseres mange folk i mange land
Les mer:
  • Amestys ansatte Daniel Sehota blogger om Amnestys resultater hitt i 2012: Det nytter!
  • Folk løslates fra fengsel, og løftes ut av fattigdom og undertrykkelse. Les om flere resultater her.
Krev at Shell rydder opp!
Skriv under på kampanjen og krev at Shell rydder opp sitt Oljesøl i Nigerdeltaet
Hva mer kan du gjøre?
  • Bli med å samle underskrifter!
  • Dele aksjonen på facebook og twitter
  • Henge opp underskriftslisten på en felles oppslagstavle, legg listen i kantinen på jobb og skole eller ta den med på møtet i idrettslaget i kveld.
  • Skrive en e-post til [email protected] for å få tilsendt aksjons-postkort.