Feilmelding
Warning: Attempt to read property "value" on null in amnesty_preprocess_html() (line 67 of themes/custom/amnesty/amnesty.theme).
amnesty_preprocess_html() call_user_func_array() (Line: 261) Drupal\Core\Theme\ThemeManager->render() (Line: 491) Drupal\Core\Render\Renderer->doRender() (Line: 248) Drupal\Core\Render\Renderer->render() (Line: 158) Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->Drupal\Core\Render\MainContent\{closure}() (Line: 638) Drupal\Core\Render\Renderer->executeInRenderContext() (Line: 153) Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->renderResponse() (Line: 90) Drupal\Core\EventSubscriber\MainContentViewSubscriber->onViewRenderArray() call_user_func() (Line: 111) Drupal\Component\EventDispatcher\ContainerAwareEventDispatcher->dispatch() (Line: 186) Symfony\Component\HttpKernel\HttpKernel->handleRaw() (Line: 76) Symfony\Component\HttpKernel\HttpKernel->handle() (Line: 53) Drupal\Core\StackMiddleware\Session->handle() (Line: 48) Drupal\Core\StackMiddleware\KernelPreHandle->handle() (Line: 28) Drupal\Core\StackMiddleware\ContentLength->handle() (Line: 53) Asm89\Stack\Cors->handle() (Line: 50) Drupal\ban\BanMiddleware->handle() (Line: 48) Drupal\Core\StackMiddleware\ReverseProxyMiddleware->handle() (Line: 51) Drupal\Core\StackMiddleware\NegotiationMiddleware->handle() (Line: 36) Drupal\Core\StackMiddleware\AjaxPageState->handle() (Line: 51) Drupal\Core\StackMiddleware\StackedHttpKernel->handle() (Line: 741) Drupal\Core\DrupalKernel->handle() (Line: 19)
Rekordfå land på dødsstraff-listen for 2023 - likevel var antall henrettelser skyhøyt
Oppsummering av rapporten:
16 land gjennomførte henrettelser i 2023, det laveste tallet noensinne
Antall henrettelser Amnesty kunne registrere i 2023 var det høyeste siden 2015, på grunn av en dramatisk økning i Iran
Etter flere år med positiv utvikling ble det igjen flere henrettelser i USA i fjor
Kina fortsetter å henrette tusenvis og truer offentligheten med at kriminalitet vil resultere i dødsstraff
Rekordfå land
Amnesty har arbeidet med dødsstraff siden 1970-tallet. Aldri før har listen over land vært så kort.
Landene som gjennomførte henrettelser i 2023 var:
Afghanistan
Bangladesh
Egypt
Iran
Irak
Jemen
Kina
Kuwait
Nord-Korea
Saudi Arabia
Singapore
Somalia
Syria
USA
Vietnam
De palestinske myndighetene
Allikevel var antallet henrettelser Amnesty kunne registrere i 2023 det høyeste på nesten et tiår, i all hovedsak på grunn av en kraftig økning i Iran.
Arbeidet med å få land til å forby dødsstraff krever penger. Vi har etterforskere i land som USA og Kina, jobber med å påvirke myndigheter og dokumenterer dødsdommer og henrettelser.
Nå trenger vi din hjelp til å fortsette arbeidet.
- Når det gjelder bruken av dødsstraff, kan vi virkelig fastslå at verden har gått riktig retning, sier Amnesty Norges generalsekretær, John Peder Egenæs. Det som for noen tiår siden var en nesten universelt akseptert straffemetode, sees på i dag som en grusom, umenneskelig og unødvendig straff som bare et lite knipe land fortsatt holder fast i.
Hvor mange ble henrettet?
Totalt registrerte Amnesty 1153 henrettelser i 2023, en økning på mer enn 30 % fra 2022.
Dette var det høyeste tallet registrert av Amnesty siden 2015, da 1634 personer ble kjent henrettet.
I realiteten må vi frykte at tallene bare gjengir en liten del av realiteten, fordi meningsfull statistikk om bruken av dødsstraff i Kina, Vietnam, Nord-Korea og Afghanistan ikke er tilgjengelig. I Kina alene ble mest sannsynligvis flere tusen henrettet også i 2023.
Hvem henrettet flest?
De fem landene som henrettet flest i 2023:
Kina (flere tusen)
Iran (minst 853)
Saudi-Arabia (172)
Somalia (minst 38)
USA (24)
Iran alene sto for 74% av alle registrerte henrettelser, mens Saudi-Arabia sto for 15%.
Amnesty registrerte også 2428 nye dødsdommer i 2023, en økning på 20 % sammenlignet med året før.
Henrettelser i Iran øker
I Iran trappet myndighetene opp bruken av dødsstraff for å skape frykt i befolkningen og stramme grepet om makten. Minst 853 mennesker ble henrettet, noe som tilsvarer en økning på 48 % fra 576 i 2022.
Henrettelsene rammet uforholdsmessig Irans balutsjiske minoritet som sto for 20% av registrerte henrettelser, selv om etniske balutsjere bare utgjør rundt 5% av Irans befolkning.
Minst fem personer ble henrettet for en handling som ble begått da de var under 18, i strid med FNs barnekonvensjon og annen internasjonal rett.
56% av de registrerte henrettelsene i Iran var for narkotikarelaterte lovbrudd, i strid med folkeretten som bare tillater dødsstraff i sivil strafferett for forbrytelser som innebærer forsettlig drap.
Tilbakeslag i USA
Fremgangen stoppet opp i USA der antallet henrettelser steg fra 18 til 24.
Mye av diskusjonen om dødsstraff i USA dreide seg om bruk av henrettelsesmetode. Alle amerikanske delstater bruker giftsprøyter (injeksjon av én eller flere legemidler som dreper den dødsdømte) som henrettelsesmetode, men det har blitt oppdaget en rekke saker der henrettelsene tok veldig lang tid eller antakeligvis påførte den henrettete store smerter. I tillegg nekter seriøse legemiddelselskaper å levere legemidler til henrettelser, og yrkesorganisasjoner for leger og helsepersonell nekter sine medlemmer å medvirke.
I delstatene Idaho og Tennessee ble det lagt frem lovforslag om å ta i bruk henrettelser ved skyting, mens Montana vurderer å lempe på de strenge kravene om hvilke substanser det er lov å bruke i giftsprøyter. Alabama tok i bruk henrettelser med nitrogengass, til tross for advarsler fra eksperter om fare for at dette kunne utgjøre tortur. Delstatsforsamlingen i South Carolina vedtok en lov om å skjule identiteten til personer som medvirker til henrettelser.
- Enkelte amerikanske delstatsmyndigheters desperate forsøk om å opprettholde illusjonen om «humane» henrettelser blir bare mer og mer absurde. Erkjennelsen om at dødsstraff alltid er en grusom, umenneskelig og nedverdigende straff og et virkemiddel for hevn, ikke rettferdighet, blir stadig tydeligere i den offentlige debatten i USA, sier Egenæs.
Han fortsetter:
- Dessverre er det fortsatt en del beslutningstakere som prøver å spille på velgernes hevnlyst og fordommer, eller som lar være å ta grep mot dødsstraff fordi de frykter opinionen. Vi venter også fortsatt på at president Biden innfrir sitt løfte om å fjerne dødsstraff fra USAs føderale rettssystem.
Statlig hemmelighold
Grunnet statlig hemmelighold inkluderer ikke Amnestys tall de tusenvis av menneskene som antas å ha blitt henrettet i Kina, som forblir verdens ledende bøddel. Tilsvarende gjelder for Nord-Korea og Vietnam, land som også antas å bruke henrettelser i stor grad. Det som Amnesty fikk tilgang til av rapporter og uttalelser fra disse landene viser imidlertid tydelig at myndighetene der fortsatt satser på dødsstraff som et virkemiddel for å vise handlekraft overfor kriminalitet, og for å slå ned på politisk motstand.
Statlige medier i Kina minnet befolkningen om at forbrytelser som narkotikahandel og korrupsjon ville bli mødt med strenge straffer, inkludert dødsstraff. Nord-Korea offentliggjorde en ny lov som truer de med dødsstraff som ikke bruker koreansk som språket sitt. De militære makthaverne i Myanmar fortsatte å avsi dødsdommer i hemmelige og grovt urettferdige prosedyrer i militærdomstoler.
Global fremgang
Til tross for negativ utvikling i noen få land, fortsatte fremgangen globalt. Per i dag har 112 land avskaffet dødsstraff fullstendig ved lov, og 144 land har avskaffet dødsstraff i lov eller praksis.
I Asia avskaffet Pakistan dødsstraffen for narkotikarelaterte lovbrudd, mens obligatorisk dødsstraff for den type lovbrudd ble avskaffet i Malaysia. Myndighetene i Sri Lanka bekreftet at presidenten ikke hadde til hensikt å signere henrettelsesordre, noe som dempet bekymringen for at henrettelser skulle gjenopptas.
I Afrika sør for Sahara var lovforslag om å avskaffe dødsstraff under behandling i både Kenya, Liberia og Zimbabwe. I Ghana vedtok parlamentet to lovforslag om å fjerne dødsstraff fra gjeldende lovgivning, men lovene hadde ikke trått i kraft ved utgangen av 2023.
- Dødsstraff er den ultimate grusomme, umenneskelige og nedverdigende straffen og forakt for retten til liv. I samfunn basert på menneskerettigheter og respekt for menneskeverd bør det ikke være plass til den type straff, sier John Peder Egenæs.