Aktivist: Burma har en lang vei igjen
- Endringene i Burma er først og fremst økonomiske, og det er uheldig, mener aktivisten.
Legen som ble forfatter
Ma Thida, som nylig var i Norge for å besøke organisasjoner som Amnesty og Burmakomiteen, tegner et noe pessimistisk bilde av det siste års utvikling i landet. Og Ma Thida vet hva hun snakker om. Som ung 20-åring jobbet den unge legestudenten som fredsprisvinner Aung San Suu Kyis assistent i ett år. Kort tid etter ble hun arrestert.
20 års fengselsstraff
I 1993 ble Ma Thida dømt til fengsel for å ha "satt den offentlige freden i fare, vært i kontakt med illegale organisasjoner og for å ha dsitribuert bannlyst litteratur". Etter fem og et halvt år i fengsel, ble hun løslatt fordi hun var nær ved å dø av tuberkulose. Men selv i dag hevder hun hardnakket at hun ikke er politisk i sitt vesen:
- Jeg har aldri hatt noe ønske om å bli politiker, men jeg vil ha reform.
Derfor har Ma Thida skrevet mer enn 60 noveller og flere bøker om situasjonen i burma. Hennes nyeste bok heter "The roadmap". Boka forteller historien om tre politiske fanger i Burma og forsøker å fange stemningen i landet.
- For å beskrive situasjonen med en metafor: Nå befinner vi oss i på en vei som er sperret av tett tåke. Kanskje har vi lysere tider i møte, men vi kan ikke si at vi vet det ennå. Tåken sperrer sikten, sier Ma Thida.
Svakt optimistisk
Burma eller Myanmar har det seneste året gjennomført en rekke reformer, noe som igjen har ført til at majoriteten av statene i vest har avsluttet sankjsonene mot landet. Denne våren har også Aung San Suu Kyi avlagt eden i nasjonalforsamlingen i landet. I juni kommer "the Lady" til Oslo for å holde sitt Nobelforedrag, mer enn 20 år etter at hun mottok prisen.
Men betyr de positive endringene i Burma at demokratiet er på vei til folket? Ma Thida mener den virkelige lakmustesten først står i valget som er planlagt i 2015.
- Først i det neste valget vil vi se om det har blitt politisk reform hjemme, sier hun.
Allikevel er legen håpefull:
- Den unge generasjonen er lovende. De er sultne på å få jobber, mat på bordet og endring etter at Burma har ligget brakk lenge. Nå trenger vi å utdanne opplyste velgere, få full pressefrihet og å bygge opp utdanningssytemet vårt fra bunnen av. Akkurat nå er skole og universitetsvesenet dødt.
Folk kjenner ikke sine menneskerettigheter
I Burma i dag er de fleste selvlærte når det kommer til bøker og informasjon. Det har resultert i at folk ikke vet om sine egne menneskerettigheter.
- De fleste vet ikke at de kan kreve ytringsfrihet og retten til å organisere seg, forteller Ma Thida.
- Folket har mistet evnen til å tenke kritisk.
Store etniske problemer
Til tross for at Aung San Suu Kyis parti Den nasjonale Demokratiske Liga nå har noen få plasser i parlamentet, gjenstår det mange problemer mellom de mange etniske gruppene i Burma. Flere hundre tusen har flyktet over grensen til Thailand i øst og grensen til Bangladesh i vest.
- Flyktningene er fortsatt redde for å komme tilbake. I alle år har de blitt utsatt for diskriminering i Burma. De har ikke egne aviser eller tilgang til informasjon, sier Ma Thida.
Og fortsatt er ikke mediene i Burma ikke frie, forteller hun.
- Sensuren er ikke løftet, men den har blitt kraftig åpnet opp. Mine to publikasjoner går gjennom sensur to ganger før vi trykkes.
Følg Amnesty International i Norge på facebook.
DR. MA THIDA:
- lege, aktivist, forfatter og journalist.
- jobbet med fredsprisvinner Aung San Suu Kyi i 1988-89.
- fikk en fengslesdom på 20 år i 1993. Ble satt fri etter fem og et halvt år.
- i dag redaktør i de to burmesiske avisene Shwe Amyutay Magazine og Teen Magazine.
- Ma Thidas burmesiske blogg.
LES MER: