#Skrivforliv: Kjemper for nabolaget - risikerer fengsel
Yorm ble fengslet den 4. september 2012, etter en høring i høyesterett 22. november 2013, ble hun endelig løslatt mot kausjon. Dessverre valgte Kambodsjas høyesterett ikke å avise dommen mot Yorm slik mange hadde håpet, men valgte i stedet å sende saken tilbake til en laverestående domstol for revurdering der. Yorm er anklaget for å ha planlagt et angrep på to menn som er mistenkt for tyveri en måned tidligere. På tross av mangelfulle bevis og motstridende vitnesbyrd, ble hun dømt i det som kun kan ansees som en politisk motivert rettsak.
"Yorm Bopha er en samvittighetsfange, fengslet for sin fredelige aktivisme og for å forsvare rettighetene til de i samfunnet hennes som mistet hjemmene sine gjennom tvangsutkastelser" - Isabelle Arradon, Amnesty Internationals Asia og Stillehavsprogram.
Kampen om landrettigheter
Tusenvis av mennesker fra lokalsamfunnet rundt innsjøen Boeung Kak har blitt tvunget til å forlate hjemmene sine. I 2007 startet regjeringen å leie ut landområdet til en eiendomsutvikler for en periode på 99 år. Selskapet fylte innsjøen med sand, uten å bry seg om at det førte til oversvømmelse og ødeleggelse av husene i området. Dette resulterte i store lokale protester, hvor Yorm Bopha har vært en sentral figur.
Yorm har også gått sterkt ut for å forsvare andre aktivister, og spilte en ledende rolle i kampen for å frigjøre 13 kvinneaktivister, kjent som "Boeung Kak 13", da de etter en fredelig protest ble dømt til opp til to og et halvt års fengsel i mai 2012.
Yorm Bopha og hennes lokalsamfunnssaker er representative for noen av problemene som har ført til økende misnøye i Kambodsja. Den eksplosive økonomiske veksten har ført til at ulikhetene mellom landets fattige og rike øker. Landområder er blant Kambodsjas viktigste ressurser slumbeboere må vike for store og mektige interesser. Landkonflikter og tvangsutkastelser er blitt gjennomgående i store deler av landet.
Skjevhetene bli enda større når rettssystemet enten ikke klarer å beskytte rettighetene til de fattige eller som aktivt brukes til å kvele ytringsfriheten. Yorm Bopha er en av mange menneskerettighets-forkjempere som har blitt trakassert, truet, angrepet og fengslet de siste årene.
Amnesty krever at myndighetene i Kambodsja snur denne urovekkende trenden, og sikrer at fredelige aktivister i Kambodsja blir gitt rom til å utføre sitt viktige og lovlige arbeid.
Amnesty krever at:
- Myndighetene i Kambodsja umiddelbart og betingelsesløst trekker anklagene mot Yorm Bopha, og sørger for at hennes nylige løslatelse er og forblir ubetinget.
- Myndighetene i Kambodsja offentlig går ut og fordømmer all trakassering mot landets menneskerettighetsforkjempere, inludert men ikke begrenset til voldelige andrep.
- Myndighetene beordrer en slutt på denne typen behandling av menneskerettighetsforkjempere, herunder uberettiget rettsforfølgelse og fengsling.
- Myndighetene tar grep for å sikre retten til ytringsfrihet i Kambodsja, i tråd med fastsatte internasjonale standarder.
Hva du kan gjøre:
- Signér vårt appellbrev som sendes til mydighetene i Kambodsja og krev at Yorm Bopha løslates umiddelbart og betingelsesløst.
- Delta på årets Skriv for Liv-kampanje, verdens størte menneskerettighetsarrangement. Meld deg på til høyre på denne siden under "påmelding". Mer informasjon finner du på hjemmesiden til Skriv for Liv, her.
- Arranger ditt eget Skriv for Liv maraton! Tips til dette finner du i vår aktivistbrosjyre her.
- Fortell alle du kjenner om saken! Del den gjerne på sosiale medier, på skolen eller på jobben.
- Print ut appellbrevet med en underskriftsliste, heng den opp på en felles oppslagstavle og send den til oss eller direkte til de myndighetene i Kambodsja. Adressen finner du i appellbrevet som ligger til høyre på denne siden. Underskriftslisten finner du her.
- Skap oppmerksomhet om saken i media og på gaten!
- Fortell andre hva du har gjort i kommentarfeltet!
YTRINGSFRIHET I KAMBODSJA
De siste 18 månedene har kambodsjanske myndigheter trappet opp forsøk på å begrense ytringsfriheten og hindre fredelige protester i landet. Et av virkemidlene er overdreven maktbruk mot demonstranter.
Menneskerettighetsforkjempere, spesielt de som beskytter retten til bolig og land, opplever i økende grad søksmål for sine fredelige aktiviteter. Mangelen på et uavhengig rettsvesen betyr at domstolene blir brukt til å stilne kristiske røster.
TVANGSUTKASTELSER I KAMBODSJA
Tvangsutkastelser, landtvister og land-grabbing fortsetter å påvirke tusenvis av mennesker i Kambodsja, og har resultert i voksende protester. Regjeringen har siden 2012 til en viss grad forsøkt å ta tak i problemer gjennom en sikring av økonomiske land konsesjoner (ELC). På tross av at dette er et viktig skritt, har landomfordelingsprosessen blitt skjemmet av mangel på åpenhet, og rapporter om bruk av tvang mot visse folkegrupper, spesielt mot urbefolkningsgrupper.
I området rundt Boeung Kak innsjøen i Phnom Penh har rundt 20.000 mennesker blitt tvangsutkastet siden 2007. De ble ikke konsultert og har fått lite adekvate alternativer. I august 2011 bevilget Kambodsjas statsminister rundt 12 hektar land i området for boliger til de mer enn 900 familiene som forble i området. I midlertidig har Phnom Penh kommune ekskludert 64 familier, som de hevder har boliger som ikke faller innenfor det angitte området.
Bli med å samle underskrifter!
Print ut underskriftslisten og ta den med på jobb eller skolen!
OPPDATERINGER:
29.04.2014
Unge prosjektledere har aksjonert for Yorm Bopha og lagde i fellesskap et solidaritetsbanner som vi nå sender til Yorm Bopha. Takk for all innsats!
08.01.2014
På morgenen den 6. januar ble Yorm Bopha og fire andre Boeung Kak-aktivister arrestert for å prøve å overlevere en appell til den franske ambassaden i Phnom Penh. De ble løslatt senere på dagen, etter å ha undertegnet et dokument som sa at de ikke vil delta i protester uten å informere myndighetene om det først.
26.11.2013
Takk til Amnesty Internationals støttespillere! Som løslatelsen min viser, har kampanjen vært vellykket! Men saken min er ikke over ennå. Vær så snill og fortsett med å presse den kambodsjanske regjeringen til å avslutte saken mot meg. Og fortsett og støtte meg, nabolaget mitt, og andre i Kambodsja! Vi kan oppnå størst suksess ved og alle jobbe sammen!
I dag er det bevist at deres innsats nytter! Etter høringen i høyesterett i dag er Yorm Bopha nå løslatt mot kausjon, til stor lettelse for familien hennes og for lokalsamfunnet. Høyesterett sendte også saken hennes tilbake til ankedomstolen for en revurdering. Dessverre betyr dette at Yorm fortsatt risikerer å bli sendt tilbake i fengsel. Fortsett derfor å skrive under aksjonen vår, og med å sende solidaritetsbrev til Yorm Bopha og hennes familie.
17.11.2013
Amnesty har i dag sendt inn 12.416 signaturer til myndighetene i Kambodsja, i forbindelse med Yorm Bohpas ankesak i Kambodsjas høyesterett. Tusen takk til alle som har deltatt!
08.11.2013
Yorm Bopha har sittet fengslet siden 4. september 2012. 22. november 2013 behandles anken hennes i Kambodsjas høyesterett. Dette siste sjanse for å få Yorm løslatt før slutten av hennes fengselsstraff, utenom ved kongelig benådning. Derfor er det ekstra viktig at vi legger press på de kambodsjanske myndighetene nå! Hjelp oss med dette ved å signere aksjonen vår!
Yorm Bophas sak er en av sakene i årets Skriv for Liv-kampanje, et globalt brevskrivingsmaraton hvor du kan sende personlige hilsener til fangene. Delta og send en personlig hilsen til Yorm! Du kan lese mer om skriv for liv her.
Lotusblomsten er symbolet på Yorm Bophas støttekampanje i Kambodsja. Så ta et bilde av deg selv med en blomst, mens du holder et skilt som sier "Free Yorm Bopha", fulgt av en personlig hilsen på engelsk eller khmer til Yorm.
Demonstrasjon for Yorm Bophas løslatelse Foto: LICADHO
[email protected]
VIL DU SNAKKE OM SKRIV FOR LIV OG ÅRETS AKSJONER?
Bruk #skrivforliv eller #write4rights på Twitter, Facebook og Instagram.
Les mer på amnesty.no
Your Excellency,